Activiteiten met je hond

De Duitse Staande Korthaar is een energieke hond. Als deze hond onvoldoende uitdaging en beweging krijgt, krijg je al snel een verveelde hond in huis. Kortom, je zult erop uit moeten met je hond! Gelukkig kan dit op veel manieren. Naast het maken van een stevige wandeling zijn er allerlei activiteiten die je samen met je hond kunt ondernemen. Dit zijn zowel jachtgerelateerde alsook sport onderdelen. 

Hieronder volgt een korte beschrijving van de mogelijkheden die je samen met je hond hebt. Daarnaast geldt altijd: een goede (jacht)hond is een vriend voor het leven. Investeren in een goede opleiding is iets waar je nog jaren profijt van kunt hebben. Dat gaat uiteraard niet vanzelf. Naast het hebben van een goede baas-hond verhouding is het trainen van de hond van cruciaal belang. Dit begint al vanaf dag 1 dat de pup bij jou in huis is!

KNJV-training

Een prachtige manier van samenwerken met je hond is het volgen van KNJV training. Deze training is gericht op het werken van de hond na het schot, het apporteren van geschoten wild. De KNJV (Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging) verzorgt dergelijke opleidingen in Nederland. Daarnaast zijn er veel losse trainingsgroepen waar deze discipline getraind wordt. Ieder jaar zijn er vele wedstrijden waaraan je kunt deelnemen. Op deze jachthondenproeven wordt de hond beoordeeld op de verschillende onderdelen. Ook vanuit de rasvereniging van de Duitse Staande Korthaar wordt er jaarlijks in Markelo een jachthondenproef speciaal voor het eigen ras georganiseerd. 

Naast de SJP proeven zijn er nog verschillende andere soorten wedstrijden waaraan je kunt deelnemen, al naar gelang je voldoende kwalificaties behaald hebt met de hond.

SJP proeven

Bij de SJP proeven worden er 10 onderdelen beoordeeld van de hond. Per onderdeel dien je minimaal een 6 te halen om voor een diploma in aanmerking te komen. Er zijn 3 categorieën waarover de onderdelen verdeeld zijn:

C-onderdelen:
• Los en aangelijnd volgen
• Komen op bevel
• Houden van de aangewezen plaats
• Apport te land
• Apport te water
Als je ieder onderdeel voldoen de aflegt dan heb je een C-diploma.

B-onderdelen:
• Verloren apport zoeken
• Markeerapport
• Apport over water
Als je behalve de C-onderdelen ook bovenstaande onderdelen voldoende aflegt heb je een B-diploma.

A-onderdelen:
• Dirigeerapport te land
• Apport van verre loper over breed water ( sleepspoor )
Als je C en B hebt en ook deze twee bovengenoemde proeven heeft behaald dan heb je een A diploma.

MAP proeven

Houders van twee B en/of A diploma’s mogen deelnemen aan Meervoudige Apporteerproeven. Het gaat meer om simulatie van jachtpraktijksituaties waarbij altijd meerdere apporten worden uitgevoerd tijdens één proef.

PJP proeven

De beste honden op de Map proeven van een bepaald regio mogen deelnemen aan Provinciale Jachthonden Proeven

NIMROD proeven

De beste honden van de diverse jachthondenrassen op voornoemde proeven kunnen eens per jaar worden uitgenodigd voor de Nimrod-proef op de 2e maandag in november. De meeste rassen zijn vertegenwoordigd met één of meerdere honden en strijden om de winst of een AA-diploma. Een ware finale van een seizoen jachthondensport.

bron: https://nvdsk.nl/disciplines/apporteer-werk

Veldwerk

Bij veldwerk is het doel dat de hond in een veld zoekt naar aanwezig (veer) wild. Meestal zijn dit fazanten of patrijzen. De hond dient met de neus te zoeken. Wanneer het wild gevonden is, moet de hond het wild voorstaan. De aanwezige jager zal de hond op commando het wild laten opstoten, waarna de hond het stuk dient te apporteren. 

Ook bij het veldwerk zijn er wedstrijden. Er zijn drie soorten: jeugd, novice en kampioenschap wedstrijden.
De jeugdhonden worden beoordeeld op hun natuurlijke manier van jagen. Hier zijn gehoorzaamheid en het niet achtervolgen van wild nog minder belangrijk, bij de kampioenschapswedstrijden dient de hond uiteraard volledig wildrein en gehoorzaam te zijn.
Bij de kampioenschap wedstrijden moeten de honden wel wildrein en gehoorzaam zijn.
De discipline veldwerk is met name gericht op werken voor het schot. Er is niet zo mooi om een korthaar zo te zien werken. Helaas zijn er in Nederland nog maar weinig praktijkjachten waar op bovenstaande manier gewerkt kan worden, omdat dergelijke velden en wildsoorten inmiddels niet meer ruim voorhanden zijn. 

Sporten met je hond

Naast de jacht, KNJV en Veldwerk, waar deze jachthond in eerste instantie voor gefokt is, zijn er ook mogelijkheden om te sporten met je hond. Ten slotte is het een hond die veel beweging nodig heeft. Opkomende sporten zijn het Canicrossen, Bikejöring en Steppen. In Nederland is het nog een vrij onbekende sport die echter snel groeit.

Canicross: hardlopen met je hond

Het is hardlopen in de natuur met een aangelijnde hond die naar hartelust mag trekken, zodat de baas en hond zo snel mogelijk een parcours over onverharde paden afleggen. De sport staat open voor alle typen honden, klein of groot, ras of geen ras. De DSK is hier een zeer geschikte hond voor omdat hij van beweging houdt, hard kan rennen en door zijn ranke bouw ook heel behendig is. Naast een enthousiaste hond, heb je alleen een heupgordel, een goed passend tuig, een elastische lijn en een paar hardloopschoenen nodig. Afhankelijk van je hond loop je veel harder en voor sommigen lijkt het meer op vliegen. Er worden jaarlijks wedstrijden georganiseerd, waaronder ook een officieel NK.

Bikejöring: fietsen met je hond

Bikejören is mountainbiken in de natuur met een aangelijnde hond, die ook hier mag trekken. De hond draagt een speciaal tuig en zit met een elastische lijn van maximaal 2,5 meter lang aan het frame van de fiets vast. Een lijnuithouder van flexibel materiaal voorkomt dat de lijn het voorwiel kan raken. De snelheid kan behoorlijk oplopen en het is erg belangrijk dat je hond de commando's links, rechts, rustig en stop kent. De bedoeling is natuurlijk wel dat je mee trapt met de hond en dat je samen een fysieke inspanning levert!

Steppen

Voor steppen met je hond gelden grotendeels dezelfde regels als voor Bikejören. De step moet geschikt zijn voor onverharde paden en een lage treeplank hebben zodat je makkelijk kunt steppen. De hond is op dezelfde wijze bevestigd aan de fiets, waarbij het elastische lijn ook niet het wiel kan raken.

Bron:https://nvdsk.nl/disciplines/sport